2016. júl 01.

Mindenki nyugodjon le! - Öt tó, ahol olvasóink több napra is lehűthetik magukat

írta: Jin_Ke (Fotelkommandó)
Mindenki nyugodjon le! - Öt tó, ahol olvasóink több napra is lehűthetik magukat

Már volt részünk pár napnyi kánikulában és valószínűleg a nyár hátralévő része sem lesz sokkal kíméletesebb. Ilyenkor szinte mindenki vízpart mellé vágyik. Mi most a természetes vizek rajongóinak kedveskedünk pár tippel a forró napokra. 

1. Szelidi-tó

Hangulatos és varázslatos kis környezet Dunapatajon Bács-Kiskun megyében, pár kilométerre az 51-es úttól. Kellemes és tiszta vizű tó, fokhagymás lángos és panziók, modern és retro apartmanok, kempingek tömkelege. Egy, két éjszakás baráti, vagy családi kiruccanásokhoz is ideális környék. A tó körül kerékpárút is található, sőt több szálláson is van lehetőség drótszamár bérlésére. A bérelhető apartmanok nagyon sokszínűek. Találhatunk igazi retro szállásokat, ahol még talán Flipper Öcsi szellemei is megfordul néha. De megszállhatunk átlagos felszereltségű apartmanokban, mobilházakban, kempingekben, vagy a nagyon stílusos és hangulatos Bringa Panzióban is. A választék szinte végtelen, viszont érdemes viszonylag előre érdeklődni a szabad helyekről, mert a Szelidi-tó ismét kezdi visszanyerni régi fényét. A kétezres évek második felében volt egy időszak, amikor nagyon visszaesett a turista forgalom és ez a tó környezetén is meglátszott. Egy pár éve azonban sikerült ismét ráébredni, hogy egy kiaknázatlan turistaparadicsomról van szó és végre elkezdték fejleszteni a tó környékét. Beleértve a szállásokat, az úthálózatot, a tanösvényt és a strand területét is. Én hátulgombolós koromban sok nyarat töltöttem a parton és most is bármikor, sőt egyre szívesebben megyek le egy kis hétvégi lazulásra. 

http://szelidinyar.hu/

szelidi_to.jpg

Fotó: Szakács Zoltán

2. Tisza-tó

Tudom, tudom, a rutinos bringások, kajakosok, pecások most néznek szúrós tekintettel, hogy " na a hülye, azt hiszi feltalálta a spanyol viaszt. De higgyétek el, rengetegen nincsenek tisztában azzal, hogy mit nyújt és mit jelent a Tisza-tó. Magyarország második legnagyobb tava az Alföld északi részén található, de a középső és nyugati országrészből is érdemes fontólra venni, ha hosszabb-rövidebb belföldi nyaralást szervezünk. Akár egy külön blogbejegyzést is szánhatnánk a tónak, akkor sem lenne elég hely bemutatni és elmondani, miért tökéletes hely BÁRKINEK. Bringatúrák, vízitúrák, kalandparkok, vadasparkok, horgászparadicsomok, kis lakatlan szigetek, szabad strandok, gyógyfürdők, csodálatos élővilág és persze a hortobágyi nemzeti park. A passzív és aktív pihenésre vágyók is megtalálják amire vágynak, kortól és nemtől függetlenül. Hajrá!

http://tisza-to.com/

 tiszat.jpg

3. Délegyházi-tavak

Főleg a bányatavak vízi sportok és a horgászat szerelmeseinek mekkája. Egy 8 tóból álló tórendszer Pest-megyében, ahol a különböző tavak különböző igényeket elégítenek ki. Több mint 300 hektárnyi vízterület, ahol pecázni, strandolni, vízisízni, wakeboardozni lehet. Sőt, pár lakatlan szigetet is találhatunk, ahová átevezve igencsak nagy élmény felbontani pár sört és gyönyörködni a kilátásban. Ha már kilátás, akkor egy kis plusz információ. Szintén a tórendszer területén található a Naturista Oázis, ahol mindenféle kötöttség és ruhanemű nélkül élvezhetik a nap melegét és a víz hűvösségét az erre vágyók. Konzervatívabb olvasóinknak javasolt odafigyelni erre az útvonaltervezés előtt :)

Szegről-végről ide tartozik a Rukkel-tó is, ami személyes kedvencem. Egy teljesen kiépített viziparadicsom, étteremmel, brutál jó csúszdákkal, Bloppal (felfújható vízi katapult) és egy jól felszerelt, hangulatos kempinggel. Két-három napot simán el lehet úgy tölteni a tó mellett, hogy mindenki megtalálja a saját számítását. Egy negatívuma van csupán, hogy kempingben az átlagnál kicsit több a még hajnali kettőkor is üvöltve táncoló és zenét bömböltető suttyó. Sajnos idén felújítás miatt, a kemping zárva tart.

delegyhazi.jpg

Fotó: Mojzer László

4. Luppa-sziget

Kicsit kakukktojás, mert nem egy tó, hanem egy sziget a Dunán. Mit egy sziget? A sziget! A Megyeri híd közelében található Ebihal büfétől a legkönnyebben megközelíthető, bár a könnyű picit relatív jelző, ugyanis csak hajóval, vagy kajakkal lehet átjutni. Szárazföldhöz ragadtaknak elsőre ijesztő lehet, de aki nem szeretne evezni, azt pár száz forintért egy "menetrend" szerint járó hajó is átviszi a cuccaival együtt. Alapvetően nem érdemes roskadásig pakolni magunkat, de aki nem bírt magával és jól bespájzolt, az a partraszállásnál egy kiskocsi segítségével húzhatja a cókmókját a nyaralóig. Nem kell ideg összeomlani, az egész sziget körülbelül 800 méter hosszú. És ettől is válik bensőségessé és a nyugalom szigetévé. Kádár korszakban épült kockanyaralók cölöpökre építve, retro kocsma, mindenki ismer mindenkit. Nincsenek nagy tömegek, nincsenek lármázó társaságok. Van egy retro söröző, ahol mindenki önfeledt hangulatban kortyolgatja a sörét, mások pecáznak, sütögetnek, vagy fürdenek a parton. Nincs kosz, nincs szmog, nincs probléma. Árvíz idején sajnos nem látogatható. 

lupa.jpg

Fotó: Nők Lapja Café

5. Bánki-Tó

Nem nagy, cserébe kicsi, de utánozhatatlan hangulatot teremt. A Nógrád megyei Bánkon található, mindössze 370 méter hosszú és 240 széles tavon lehetőségünk van strandolásra, pecázására és csónakázásra is. Sőt, még egy vízi színpad is. De nem ez az igazán durva, hanem az, hogy ennyi különböző tevékenységet úgy tudunk végezni, hogy nem kergetjük őrületbe a másikat. A szálloda melletti strand főidényben a nappali órákban fizetős, este és főidényen kívül szabadon látogatható. A tóparti sétányt estére kivilágítják, így ha éppen Tó Wellness Hotelből, vagy valamelyik part menti kis vendéglőből térnénk ki egy kis sétára, akkor mellbe vág minket a romantika. Aki az olcsóbb természetközeli szállásokat kedveli, az természetesen itt is talál egy jól kiépített kempinget, de magánszállások is elérhetőek a környéken. Ha megunnánk a sok vizet, akkor a tó déli oldalán található kalandparkban tölthetjük a napot, ahol számos tevékenység közül választhatunk.

banki.jpg

 

 

 

Szólj hozzá