2016. aug 17.

Vikings - Mikor a vadállatok kedvencekké válnak

írta: AnthonyStark
Vikings - Mikor a vadállatok kedvencekké válnak

Hamarosan folytatódik a fenti remekmű a History csatornán ámerikában. Így hát nem árt egy kis áttekintés a sorozatról azoknak, akik voltak olyan kis csacsik, hogy eddig nem nézték, és azoknak is, akik elkezdtek megfeledkezni arról, hogy a 4. évad nem fejeződött be a 10. résszel.

Nagy a csend és a titkolózás, hogy ugyan mikor is fog folytatódni a sorozat hivatalosan, hiszen IMDB-n már az 5. évadot írják, mint soron következőt 2017-re, de a sorozat hivatalos Facebook oldalán "later this year" válaszokat küldenek az érdeklődőknek. Ritka, mikor ennyire összeakad az internet korában az informésön. Hiszen a 4. évad elvileg 20 részesre lett tervezve, viszont ebből csak 10 ment le eddig, azaz még van hátra 10, ropogós, huncut rész az évadból. Ez mondjuk nekem annyira nem szimpatikus, és legfőképpen nem túl profi magatartás, de mézes madzagnak tényleg nem rossz...

14012569_1290486404318548_106799776_o.jpg

A sztoriról (bár óvatos vagyok, mint egy kecses elefánt, nyomokban spoilereket tartalmazhat)

A sorozat Ragnar Lothbrok körül forog az esetek döntő többségében. Ő egy egyszerű földművelő család sarja, de szívében és buksijában nagy nagy álmokat dédelget. Mégpedig azt vette a konok, koszos viking buksijába, hogy ő lesz az első az északiak történelmében aki nem a balti szakaszát fogja végigerőszakolni, és kifosztani Európának, hanem inkább ángélus földre hajózna nyugatra, és tenné ott ugyanezt.
Nem zökkenőmentes a progresszió, hiszen a saját kis kommunájában nem vezető, vagy döntésképes egyén, pusztán egy földműves harcos. Ámbár nem ő volna a főszereplő, de meglepődnék ha ez nem változna meg gyorsan...


Néhány mondatban vegyük át mire is fókuszálnak egyes évadok:


1. évad:


Az első évadban legfőképpen a nyugatra hajózás okozta farokméregetés, valamint a Jarl (helyi vezető) pozíció megszerzése/megtartása a fő téma.


2. évad:


A második évadban a portyázásba becsatlakozik a király is, aki értelemszerűen kapva kap az alkalmon, hogy részese legyen az angol földek kifosztásának. Itt már nagyobban játszik a derék Ragnar, összeakasztja a bajszát Wessex királyával, eközben pedig otthon is nyakig ér a ganaj, mivel szeretett városát elfoglalja egy másik Jarl, bosszúból. Szóval van itt minden, ami kellhet egy történelmi sorozatba. Háború, megszállás, tárgyalás, bosszú, valláskeveredés, nem igazán lehet unatkozni.


3. évad:


A harmadik évadban Ragnar elgondolkozik, hogy akár Párizs csodás városát is meglátogathatná és nem pusztán turista célból.


4. évad:


Megpróbálni a hármast újra.

 

A sorozat két, talán legfontosabb pillére:


- Travis Fimmel, aki a sorozat kezdete óta elkezdett szépen lassan befutni Hollywoodban. (A Warcraft filmben Lotharként keresd.) Emberünk igazi ausztrál hobó, a szó jó értelmében. Nem az a típus első ránézésre akit megrészegítene Hollywood csillogása. Sikerült már neki reggeli műsorba elmenni felemás cipőben, kicsit ittasan. Bungee jumpingol is olykor, vélhetően a producerek, és céges jogászok legnagyobb örömére...

14012800_1290485817651940_292926433_o.jpg


- Gustaf Skarsgård. Ő leginkább hazájában, és főleg Európában tevékenykedett, így egy-két filmtől eltekintve, nagy áttörést a Vikingeken kívül még nem ért el. Ezzel együtt impozáns család sarja, hiszen testvére Alexander mostanság a mozikban Tarzanként fut, az édesapja pedig a Thor, és Bosszúállók filmekből megismert Erik Selvig megformálója, Stellan Skarsgård.

14012343_1290486360985219_1117304297_o.jpg


Természetesen az hogy mást nem emeltem ki, nem jelenti azt, hogy ne lennének relevánsak a történet szempontjából, vagy ne hoznának megfelelő szintet a színjátszás terén, pusztán a fenti két egyén emelkedik ki úgy a sorozatból mint a 18 éves Renátó az általános második tornasorából. A két színész játéka olykor megmenti a sorozatot az ellaposodástól, és itt kell megjegyeznem, hogy mindkettő rendkívül hitelesen konvergál az elmebeteghez a sorozatban. Fimmelnek, és Skarsgardnak a mimikája érne egy Emmyt.- vagy egy szép fehér zubbonyt adott esetben.

A sorozat nem mondható feltétlenül korszakalkotónak, vagy esetlegesen történelmileg minden helyen pontosnak, mindenesetre rendkívül érdekesen tálalt, részben történelmi sorozatról beszélünk, amely azért üdítő a manapság rendkívül népszerű fantasy, és hiperrealisztikus drámák mellett.
Szóval, aki még nem kezdte el, az tegye meg, aki meg elkezdte, az figyelje a Facebook oldalunkat, mert amint tudjuk a folytatás dátumát, már küldjük is az éterbe az információt.

Szólj hozzá

film