2016. aug 26.

Strain - Könyvből jó sorozatot...

írta: AnthonyStark
Strain - Könyvből jó sorozatot...

A cikk apropója, hogy pár napon belül kezdődik a sorozat harmadik évada Amerikában, így hát vettük a bátorságot hogy egy kis ízelítőt nyújtsunk nektek, miért is kéne elkezdeni a sorozatot, vagy a könyveket.

Könyvben meg kell jegyeznem, imádtam. Három kötet, vámpírok, járvány, akció, apokalipszis...és meglepő húzások. Egy fantasy/horror rajongó álmodni nem tudna jobbról. Guillermo Del Toro és Chuck Hogan közös szerelemgyereke volt ez a könyvtrilógia, amiből az FX csatorna vállalta a feladatot, hogy sorozatot farag. 
*Del Torot azt hiszem nem kell bemutatni. A Faun labirintusa, Hellboy, Chuck Hogan pedig a Tolvajok városának forgatókönyvével vált ismertté. Véleményem szerint maga a történet bár merőben más, mint a Walking Dead, de erősebb alapanyagból dolgozik, és minden adva van/volt ahhoz, hogy minőségi, sok évados sorozatot készítsenek belőle.

strain1.jpg

Az alaptörténet szerint egy repülőgép landol New York-ban, földetérés után semmi nem mozdul a repülőn, lámpák lekapcsolva...
Mint kiderül, egy titokzatos vírus hordozói voltak a gépen, melyet első körben nem sikerül felismerni. Nem mellékesen a repülőn volt egy potyautas is, aki köszönte szépen, terve megfelelően működött hála az emberi butaságnak. Minimális spoiler mellett elmondható, a repülőn utazó potyautas egy ős öreg vámpír volt, akinek elég becsvágyó törekvései vannak az újvilágba érkezve.
A történet középpontjában Ephraim Goodweather áll, akit a sorozatban Corey Stoll* alakít. 
Ő a járványügy egyik fejese, aki éppen egy meredek váláson megy keresztül, és harcol a gyerekéért, és feleségéért. A szarviharban - amibe szépen lassan emberünk belecsúszik- nem egyedül kell lavíroznia, lesznek segítői, akik kicsit pragmatikusabbak a bürokrácián edződött járványügyeseknél. Társai között megtalálható ex munkatárs, patkányirtó, és egy titokzatos holokauszt túlélő zsidó zálogos öregember, akinek van némi elintéznivalója a fent "potyautasnak" nevezett entitással. A vírus terjed, a háttérben komoly hatalmak szervezkednek és anarchia közeli állapotok alakulnak ki. Egy szóval unatkozni, azt nem fog a néző, sőt, csak kapkodja majd a fejét.

strain2.jpg
*Ő volt Frank Underwood elnök úr egyik embere a House Of Cards (Itthon Kártyavár, hamarosan a Duna tv-n) sorozatban. 
Ha engem kérdeztek, én is inkább a furcsa vírusokat, és ellenszenves vérszívó dögöket választottam volna, mint Underwoodot, ezek kedvesebbek...

A könyv három kötetből áll. Szép, vaskos kötetek, nagyrészt érdekes történésekkel, és cselekményszállal, így ebből sorozatot készíteni hálás dolog. Leszámítva azt, hogy a könyvekben van olykor nagyobb léptékű "időugrás" is, ami néhány sorozatnál bezavar, és nehezen "folytatódik" egy nagyobb ugrás után a cselekmény. 
Bár mondhatnám, hogy Del Toro, és a 16!! másik rendező aki rendezett részeket a sorozatból, maradéktalanul valóra váltotta a vágyaimat, mert voltak ám azok, mihelyst kiderült, hogy mi is készül az FX csatorna háza táján.
Vannak sorozatok, amiknek nagyon jót tud tenni, ha több rendező is dolgozik rajta, lásd Trónok Harca. Mondjuk szerintem ez pont azért életképes dolog a GOT-nál, mert annyi szereplő van, hogy van "anyag" akit be lehet mutatni, minden rendező saját nézőpontjából. Itt, mivel egy kis csoportra - maximum 10-15 főbb szereplőről beszélünk- fókuszál a sorozat, nem előnyére, mindinkább hátrányára válik a több rendezős megoldás. A sorozat dinamikája, valamint technikai megoldásai olykor hagynak kivetnivalót maga után és néha értetlenül fogom/fogtam a fejemet a jeleneteknél. Valóban nehéz megoldani, hogy bár kevés főszereplővel dolgozik a sorozat, de mégis ugrálnak a helyeke és ez néha az összecsapottság érzését kelti a nézőkben.

Ettől függetlenül a sorozat élvezhető és ismerős arcokkal találkozhat az ember. Hiszen szerepel benne Samu - azzal a zavarba ejtően nőies tekintetével - a Gyűrűk Urából, Kevin Durand, aki szépen lassan minden sorozatban szerepelni fog amit nézek. Vagy a Harry Potterből megismert Mr. Argus Filch, azaz a Roxfort varázslóképző folyton zsémbeskedő gondnoka. (Ő alakítja a sorozatban a titokzatos zálogos öregurat)


Nagy nagy kedvvel fogom nézni a harmadik évadot. Remélhetően a fent taglalt hibákat javítják, és új erővel kezd a sorozat augusztus 28.-án az FX-en. Van itt még kakaó a történetben, ami ha követik a könyvet, most kezd csak igazán érdekessé válni.

 

 

Szólj hozzá