2016. ápr 21.

Creed/Rocky - Stílusosan visszavonulni - másodszor

írta: AnthonyStark
Creed/Rocky - Stílusosan visszavonulni - másodszor

Creed - Régóta dédelgetett kritika

Minden valamirevaló filmőrült tud legalább egy boksztémájú filmet mondani a rengeteg hollywoodi produkció közül. Volt néhány olyan, ami bekerült a filmek panteonjába. Ezen filmek vélhetően nem készültek volna el, ha nincs a Rocky sikere 1976-ban.

Mint végtelenül romantikus lélek, én odavagyok az ilyesfajta filmekért. Tudván a hibákat, és elképesztő közhelyeket amiket egy ilyen témájú film, és annak mondanivalója tartogathat a nézőnek, de mit tehetnék, vétkeztem atyám.

creed_95947.jpg

A Rocky sorozat nem csak egy sorozat Hollywoodban, ez azon kevés, több részből álló filmes eposzok egyike, ami több generáción keresztül képes volt leültetni a nézőket a vászon elé. Természetesen közel sem egy akkora volumenű sorozat, mint a Star Wars, de kevés filmnek adatik meg, hogy 6 folytatás készüljön az eredeti után, és mindezt tegye 40 éven át. Bár Hollywood imádja a folytatásokat, a még nagyobb, még hosszabb, még grandiózusabb felkiáltásokért egyenesen autofellációt végez magán egy átlag producer, vagy stúdióvezető odakint, de a 7 rész még így is mutatja az erejét a sorozatnak.

Ez a franchise a szegény ember mentsvára a mindennapokban. Nézni, látni, hogy kemény munkával, és vasakarattal bármit el lehet érni, lehet gumilabdát pattogtató pénzbeszedőből milliomos bokszoló, boldog ember, szerintem a siker ebben (is) keresendő a Rocky filmeknél. Ez a film őszinte, nem manipulál, nem akar ámulatba ejteni, vagy többnek látszani, mint ami.

Kevés olyan ember van, aki ha meghallja az 1976-os Rocky film főcímdalát Bill Conti-tól, ne érezné magát azonnal készen arra, hogy futva tegyen meg lépcsőket, vagy irdatlanul szájba vágja a szemtelenkedő kis suttyót a combinón.

4jl7jz3qgbhhbjqz.jpg

Stallone viszontagságos fiatalságát, és az első filmért hozott áldozatait mindenki ismeri. (aki nem, kis doboz alul, művelődj fiam)

Mindenki azt hitte, hogy a Stallone az 1990-es Rocky V bukása után (talán az egyetlen, amitől én is sikító frászt kapok) bele sem kezd majd ismételten egy újabb részbe. Aztán 2006-ban jött a Rocky Balboa, ami nem mutatott feltétlenül újat, mégis kellemes nosztalgiával töltötte el azokat, akik szerették a korábbi részeket, nem mellékesen egy új generációnak is megmutatta magát. Így hát a film tökéletes volt arra is, hogy mindenki abba a hitbe ringassa magát, hogy "kiszabadult a cucc a pincéből", megnyugodhassunk, hogy kedvenc bokszolónk még egyszer odatette magát, és egy mustangon lovagolva eltűnhet a horizonton.

De aztán jött Hollywood, ahol egy anyagilag sikeres franchise-t nem lehet csak úgy a porban hagyni, tudván, ha rugdossák, még pénz eshet belőle. Így hát 2013-ban Ryan Coogler rendezőt megnyerve, elkezdték újraéleszteni a sorozatot. Stallone is a hajóban evezett, mint társ-forgatókönyvíró és mint mellékszereplő.

 A sztori: (minimális spoilerrel)

Adonis Johnson, a korábbi részekben megismert Apollo Creed fia, sosem ismerhette apját. Árvaházban töltötte élete első pár évét, majd Apollo özvegye magához vette, egyengette a jövőjét. Menő állás, előléptetések, de mit sem érnek ezek, ha a véredben van a boksz. Így hát otthagyva jólfizető állását, Philadelphiába utazik, hogy apja nyomdokaiba lépjen. Elkezdi Rockyt vegzálni, hogy vállalja el az edző/mentor szerepét mellette. Némi idő után Rocky belemegy, és elkezdi felkészíteni Adonist (de hülyén hangzik ez a név leírva) a boksz világára. Aztán akárcsak Rocky esetében, egy váratlan esélye adódik, hogy a világbajnokkal, Ricky Conlannel meccseljen Angliában. A többi pedig már ismert, vagy nem fogom az orrotokra kötni, ha még nem láttátok.

A filmről

Stallonénak, az 1990-es bukás után kétszer is megadatott, hogy olyan befejezést kapjon a sorozat és ő is, amilyenről más filmek csak álmodhatnak.

A film stabil, talán ez a legjobb szó rá. Épít azokra a pozitívumokra, amiket 40 éve ismerünk és szeretünk, de tud újat mutatni mind a történetben, mind pedig a szereplőkkel, és azok játékával. Stallone számomra, és még vélhetően egy egész generációnak a totál badass, szétlövömagyonveremkinyírom és még közben oda is baszok egy vicceset archetípusa. Közel a 70-hez is olyan formában van az öreg, amilyenbe minden kisnyugdíjas szeretett volna lenni, 20 éves korában...

creed.jpg

Ebben a filmben, vélhetően életében először, megmutatta a sérülékeny oldalát is. Azt, amilyennek egy közel 70 éves embernek a való világban lennie kell. Belement, hogy egy összetört, és gyenge Rockyt láthassunk, egy rákbeteg embert, aki nem egy újabb meccs miatt, vagy címért küzd, hanem az életéért. Látni, ahogy Rocky szépen lassan átalakul az első részekben megismert Mickey-vé, ijesztő, és egyben szép motívuma is a karakternek. Mi sem mutatja jobban Stallone alakítását, mint hogy Oscar jelölést kapott ezért a szerepéért. (Nettó gyökérség volt nem neki adni szvsz)

A főszereplő megfelelő lesz, hogy továbbvigye a sorozatot, bár innentől válik majd érdekessé a "dolog", mert most vagy durrantanak egy nagyot, egy olyan sztorival, ami ismét a nagyvászon elő csábítja a nézőket, vagy megint elkezdődik egy rókabőr folyamat a sorozattal.

Összességében, a film bájos, és mégis kőkemény olykor. Aki szerette a korábbi filmeket, az azért, aki nem az Stallone játékáért nézze meg a filmet, higgyétek el, megéri!

Utóirat: Külön köszönet a hazai forgalmazóknak, amiért azt hitték, hogy bukta lesz a film, és azon túl hogy jókora csúszással mutatták be itthon, még szinkron sem készült hozzá, így feliratos formában lehetett megtekinteni mozikban.

apollo-creed-actor-blesses-fictional-son-michael-b-jordan-s-depiction-of-adonis-in-creed-724234.jpg


Néhány érdekesség a sorozatoról / Stallone-ról:

  • Stallone-nak el kellett adnia a kutyáját mikor már ennivalóra sem volt pénze. Később megpróbálta visszavásárolni kedvencét, de hiába kínált többszörös pénzt érte, az új gazdi nem állt kötélnek!
  • Az első sportfilm volt, ami Oscar bácsit eredményezett a készítőknek.
  • Eredetileg Robert Redfordot/Burt Reynoldsot vagy James Caan-t akarták a főszerepre. De mivel Stallone csak akkor volt hajlandó a szkriptet és a jogokat a stúdiónak adni, ha ő játszhatja a főszerepet, így a kezdeti 2 millió dolláros büdzsé 1 millióra esett vissza! (1976 legjövedelmezőbb mozija lett végül...)
  • Mikor az első részben Rocky a piacon fut, és a zöldséges odadob neki egy almát, az nem megrendezett volt, csak jószívű volt az eladó.
  • A negyedik részben Dolph Lundgren úgy eltalálta Rockyt, hogy a kórházban kötött ki pár napra! (Engem az az ütés lepattanás nélkül betett volna a halottaskocsiba) Az első részért kapott fizetése Stallone-nak, 22 ezer dollár volt.
  • Az ötödik részben Rocky kamasz fiát, Stallone azóta elhunyt fia játszotta.

  • A Creed bevételével együtt, a sorozat elérte az egy milliárd dolláros bevételi határt!

Szólj hozzá