2016. ápr 15.

Hova utazzak a hétvégén? #1

írta: Jin_Ke (Fotelkommandó)
Hova utazzak a hétvégén? #1

Több napos kikapcsolódás Tatán és Bokodon

Rövidtávú túrákra, fotózásra és hedonista, wellness-szel egybekötött egész hétvégés kikapcsolódásra is tökéletes helyszíneket találunk Tata városában, Komárom-Esztergom megyében, Komáromtól 22 km-re. 

Budapestiek akár egy napos programnak is bevállalhatják, de ha nyugodtan szeretnénk kiélvezni a természeti adottságokat és minden érdekességet látni akarunk a környéken, akkor mindenképpen többnapos programnak tervezzük. 

Mit nézzünk meg mindenképpen?

A fotózás szerelmeseinek elsőként egyértelműen a 27 km-re arrébb található Bokodi hűtőtavat ajánlom. Akármennyire is elcsépelt fotótéma, vétek lenne kihagyni, ha a környéken járunk. A tavat még a '60-as években az Oroszlányi Erőmű hűtőtavaként létesítették így vízhőmérséklete magasabb mint a természetes tavaknak, ennek köszönhetően pedig télen sem fagy be. A part egyik oldalát maga az erőmű foglalja el, így az nem feltétlenül nyújt természetes látványt. A másik oldalon viszont gyakorlatilag egy különálló horgászfalu terül el. Érdekessége, hogy a faházak nem a parton vannak, hanem a vízfelszínen "lebegnek". Valójában persze cölöpökön állnak, de a sima víztükörnek és a víz tisztaságának köszönhető a nem mindennapi optikai csalódás. Ha nem akarunk túl sokat terepen autózni, mindenképpen Oroszlány felől érdemes támadni. A parton elköltött reggeli vagy ebéd nagyon jótékony hatással van az ideg és gyomorrendszerre :)

20160317_135817_kicsi.jpg

20160317_142734_kicsi.jpg

Ha visszaértünk Tatára, akkor tegyük le az autót és pattanjunk kerékpárra. Ha nem vittünk magunkkal, akkor sem kell kétségbeesnünk, a legtöbb szálláson lehetőségünk lesz kerékpárbérlésre, de hivatalos kerékpárkölcsönzők kínálatából is választhatunk. Természetbarátok azonnal a Tatai  Fényes Tanösvény felé fordíthatják a drótszamarat. Télen 900, nyáron pedig 1100 forintért válthatunk belépőt a rengeteg hüllőnek, madárnak és rágcsálónak otthont lápvidéknek. Sok szállás kínál egyébként kedvezményeket, amelyek beválthatók a pénztárnál. 

20160318_114406_hdr_kicsi.jpg

Akárhol is szállunk meg, a legközelebbi látványosság nagy valószínűséggel a tatai Öreg-Tó lesz. Sétányán rengeteg vendéglátó és szórakozóhely található. A tó körüli túra rövid 5,8 km-es távjának köszönhetően gyalog, futva és kerékpárral is megkerülhető és kisgyerekes, illetve kutyás családoknak is élvezhető program. A parton található Tatai Vár megtekintése szintén ajánlott program.

20160317_174528_hdr_kicsi.jpg

Mit együnk?

A városban rengeteg helyen találunk boltokat, pizzériákat, vendéglőket, sőt sok szállás is rendelkezik étkezési lehetőséggel, az éhhaláltól való félelem felesleges. Mi ebédidőben egyértelműen a Platán Éttermet javasoljuk. Gasztro ínyencek semmiképpen ne hagyják ki. A konyhán Pesti István, Michelin-csillagos séf művészkedik és műveit gyönyörű tálalásban és kifinomult ízvilággal küldi az asztalokhoz. Ebből kifolyólag az árak nem alacsonyak, viszont a 3 fogásos ebédmenü - ami csupán 2900 forintba kerül - mindenki számára elérhető. A megszokottól eltérően a menüben nem egyfajta ételt találunk, hanem egy mini étlapról válogathatunk magunknak előételt, főételt és desszertet. A desszerteket semmiképp ne hagyjuk ki, ha ott járunk :)

Hol szálljunk meg?

Kiadó szobák, apartmanok, hotelek és kempingek állnak a turisták rendelkezésére. Szezonon kívül valószínűleg bárhol találunk magunknak szállást, de a Májustól - Szeptemberig tartó időszakban érdemes 1-2 héttel korábban érdeklődni a szabad időpontok felől. Mi a Penta Lux Hotel és Apartmant választottuk, amit nyugodt szívvel ajánlunk másoknak is. Egy fő 11.000 Ft, két fő  pedig 16.000 Ft/éjszaka áron juthat szálláshoz, ami tartalmazza a reggelit, a wellness részleg használatát és a kerékpárbérlést is. A reggeli finom, a szobák tiszták, a kerékpárok szervizelve vannak, a személyzet pedig maximálisan segítőkész és nem utolsó szempont, hogy SZÉP kártyával is tudunk fizetni.

Ha hosszabb ideig tervezünk maradni, akkor nyugodtan vegyük az irányt Komárom, vagy akár Szlovákia felé is, hiszen látnivalókban ott sem fogunk szűkölködni :)

Szólj hozzá

Szabadidő