2016. jún 22.

De mit nézzek a Youtube-on? # 3 - Primitive Technology

írta: Jin_Ke (Fotelkommandó)
De mit nézzek a Youtube-on? # 3 - Primitive Technology

Bolhából elefánt, fából vaskarika, kőbaltából saját ház és telek. Ebben a Youtube ajánlóban egy olyan ausztrál srácot mutatunk be nektek, aki elég komolyan veszi a vadkempinget. Jó, igazából ez nem is vadkemping, hanem igazi, hamisítatlan nomád élet. Más néven Bushcraft.

kepkivagas.PNG

A Primitve Technology (továbbiakban csak P.T.) videóit nézve egy picit megváltozik az ember értékrendje. A mai világban, ha valakinek szüksége van egy fészerre a kert végében, akkor elmegy a Praktikerbe és vesz magának egy előre elkészített faházat. Ha zöldségre van szükség, akkor leszaladunk a zöldségeshez. Ha kertészkedni, vagy barkácsolni akarunk, akkor veszünk hozzá szerszámokat. Ezzel szemben P.T. kint a vadonban, csupán a természet adta készleteket használva épít fel egy saját gazdaságot. És ez szó szerint értendő, ugyanis P.T. úgy indult neki a projektnek, hogy a kameráján és az alapvető ruházaton kívül tényleg nem vitt magával semmit a Farth North Queensland-i esőerdőbe. Szisztematikusan halad a kis birtok építésében. Nem meglepő módon az első fázis, valami lakható menedék készítése volt. A srác nem aprózza el a dolgot, egy építész számára is irigylésre méltó sárkunyhót épített fel. Csak ugye ott van a nem elhanyagolható nehezítés, hogy ehhez előbb alapanyagokat kellett szerezni, illetve szerszámokat gyártani az alapanyagok feldolgozáshoz. Nem ám csak úgy elrohanunk baltáért, meg cementért. Fa, agyag, kő, növényzet. Tegye fel a kezét, aki ezekből valami értelmes lakhelyet tudna kialakítani anélkül, hogy kimerítené a vizuális erőszak fogalmát. Na, ugye!

P. T. Youtube csatornáját több mint másfél millióan követik, illetve a weboldalán is elég aktív az élet. Sokan kérdeznek és kérnek tőle tanácsokat, ő pedig meglepően gyakran válaszol az őt követőknek. Jogos kérdésként merül fel például, hogy mi a helyzet a környéken élő vadállatokkal. Egyébként állítólag hősünket semmilyen veszély nem fenyegeti, egyedül azt kell megnézni alaposabban, hogy hova lép, ugyanis kígyók szép számmal fordulnak elő a környéken. Természetesen vannak, akik csak megnézik a videókat és közben elmormognak magukban egy "hát ez tuti nem normális" kezdetű mondatot, de sok olyan néző is akad, akik szintén a tettek mezejére lépnek. Több hozzászólásban linkelnek neki videót olyan lelkes követők, akik próbálják elsajátítani a nomád életérzést. 

 https://primitivetechnology.wordpress.com/

A Primitive Technology egyébként támogatókat is keres, hogy főállásban foglalkozhasson a videótartalmak készítésével és az oktatással. Szerencsére sok támogatója is akad a srácnak, aki azért valljuk be kicsit nagyobb értéket képvisel, mint a leghíresebb Youtube Vloggerek közül sokan.

https://primitivetechnology.wordpress.com/about/

"A bushcraft egy angol (ausztrál) kifejezés arra, ami a természetben való túlélés és boldogulás készségét, annak fejlesztését, ismeretanyagát foglalja magában." - Wikipédia

Sosem titkoltuk, hogy a szórakoztatás mellett az egyik küldetésünknek tekintjük, hogy minél több olvasót inspiráljunk arra, hogy elhagyja a szobát, vagy az irodát, és kiszakadjon egy kicsit a természetbe. Nyilván mindenkinek máshol vannak a komfortzóna határai. Van akinek az is elég, ha kimegy a rétre, vagy egy tóra pár órára. Van aki inkább túrázik, vagy bringázik az erdőben, és van aki imádja a csendes éjszakákat a szabadban és felöltődik, ha friss levegőre és madárcsicsergése ébred. Akik egy kicsit "vadabb" stílusban szeretnének kikapcsolódni, annak szívből ajánljuk a Magyar Bushcraft Közösséget, ahol sok hazai terepről és lehetőségről találhatunk információt, a "vadonban" történő túléléshez szükséges tippekről nem is beszélve. Ha minden tervünk összejön, akkor a közeljövőben őket is bemutatjuk egy cikkben és videóriportban. Eltöltünk velük két napot és egy éjszakát, hogy lássuk hány olyan dolog mellett megyünk el az erdőben, amiről nem is gondolnánk, hogy mennyi lehetőséget tartogat.

Szólj hozzá

kult Szabadidő