2016. máj 10.

De mit nézzek a Youtube-on? #2 - DTK Elviszlek Magammal

írta: Jin_Ke (Fotelkommandó)
De mit nézzek a Youtube-on? #2 - DTK Elviszlek Magammal

Személy szerint mérhetetlenül idegesít, ha egy általam érdekesnek talált személlyel készült interjú közben én érzem magam kellemetlenül a riporter balfaszkodása miatt. Írhattam volna egy kicsit cizelláltabb kifejezést is, de amikor úgy készítesz valakivel interjút, hogy nem készülsz fel a munkásságából, nem olvasod el, illetve nézed meg a nagyobb volumenű cikkeket és riportokat amiket vele, illetve róla készítettek, és ezért egy feszengős, érdektelen, a nézőid számára kellemetlen riportot adsz ki a kezedből, az nettó balfaszság.

Ezért szoktam rá mostanában D. Tóth Kriszta műsorára, ami kizárólag a YouTube-on érhető el. Az Elviszlek Magammal koncepciója alapvetően marha egyszerű. Kriszta beül egy autóba, ami tele van pakolva GoPro kamerákkal és az interjúalanyt elviszik A pontból B pontba. Egy másik autóból a segédoperatőrök követik őket, közben pedig elkészül egy közel fél órás riport. Sokan húznak párhuzamot James Corden Carpool karaoke című műsorával, de ez csak részben igaz, mert bár a képi világ azonos, a tartalom majdnem teljesen különbözik.

elviszlek_magammal.png

Mitől izgalmas a műsor?

Egyrészt attól, hogy D. Tóth Kriszta az egyik legjobb, ha nem a legjobb magyar riporter. Sokan támadják, hol szimpla hímsovinizmusból, hol szakmai hozzáértés hiányában kritizálják tévesen, és természetesen vannak olyanok is akiknek egyszerűen csak nem szimpatikus. Az utóbbival nem igazán lehet vitatkozni, hiszen ha valakitől hidegrázást kapok azt én sem nézem, vagy hallgatom. Az viszont tagadhatatlan, hogy Kriszta nagyon széles látókőrű, magas érzelmi intelligenciával rendelkezik, és alapvetően nyitott, befogadó személyiség. Ezeket a tulajdonságokat pedig remekül kamatoztatja az Elviszlek Magammal epizódjaiban. A másik nagyon fontos pozitívuma a műsornak, hogy a riportalanyok változatosak. Színészek, énekesek, újságírók, humoristák, sportolók, érdekes emberek. Ezzel pedig máris sikerült kiküszöbölni azt a hibát - ami egyébként a hazai média világában egyáltalán nem ritka - hogy mindig azonos típusú celebekkel, vagy éppen ugyanazzal a tíz, vagy húsz vendéggel készült riportot kelljen végignézni. Mondjuk én alapvetően csak azokra a riportokra kattintok, amelyek általam kedvelt, vagy érdekes emberekről szólnak, de itt már többször belefutottam abba, hogy olyan interjúkba is belelesek, amikbe egyébként nem tenném. Ennek valószínűleg az az oka, hogy minden beszélgetés más. Más témákat érint, más a célja és más a felvezetése is. A műsor egyébként a WMN magazin égisze és csatornája alatt fut, amelynek nem túl nagy meglepetésre D. Tóth Kriszta a főszerkesztője. 

maxresdefault_2.jpg

Sok olyan próbálkozást láttunk már, amikor külföldi műsorokat és trendeket próbáltak itthon honosítani, de pont azokat a kontenteket akarták átemelni, amik a hazai közönség előtt nem működnek. Egy Jimmy Fallon, vagy Graham Norton féle Late Night Show például itthon még hosszú évekig nem lesz működőképes, de a Carpool Karaoke-ból nagyon ügyesen adaptált, Elviszlek Magammal típusú interjúkra a visszajelzések alapján bőven van igény. Szintén a WMN csatornáján találunk egy #hülyeliba című videót is, amely Jimmy Kimmel, Celebrity Mean Tweets elnevezésű ötletének hazai megfelelője, aminek lényege, hogy a kommentelők beszólásaira reagálnak különböző hírességek. Külföldön olyan nevek, mint George Clooney, Kurt Russel, Emily Blunt és még számtalan sztár, sőt még Barack Obama is. Idehaza egyelőre csak D. Tóth Kriszta, picit feszengősen, picit kezdetlegesen, de mégis szórakoztatóan. Mert miért ne mondhatnánk meg a véleményünket a monitor előtt ülve és miért ne reagálhatna rá az akinek szól? Mi személy szerint bízunk benne, hogy egyre inkább elterjedtebb szokás lesz itthon, hogy széles körből válogatott, különböző mentalitású és felfogású vendégekkel készülnek majd riportok, ahol sikerül túllépni a kicsinyes, kattintásvadász témákon, és az ész nélküli magánéletben való vájkálásból származó profitban való reménykedésen.

Őszintén reméljük, hogy ha nagyok leszünk, akkor a Fotelkommandón is sokan, sokféle témáról mesélhetünk, és érdekes, illetve értékes embereket mutathatunk be nektek.

Szólj hozzá

kult