2016. aug 09.

Sons Of Anarchy - Highly Recommended

írta: AnthonyStark
Sons Of Anarchy - Highly Recommended

A sorozat lassan ismét aktuális lesz, hiszen már javában forog a Mayans, a Sons Of Anarchy spinoff sorozata. Most megpróbálom beleverni a konok fejetekbe, hogy miért is erősen ajánlott az eredeti széria megtekintése, természetesen szigorúan eredeti nyelven. 

Porhanyós, szűz lányos éveim alatt még nem igazán találkoztam ennél jobb sorozattal,ezt leszögezhetjük már az elején. Pedig már volt szerencsém néhány kiemelkedően jóhoz, és néhány, khm, kevésbé jóhoz.
Ha itt valaki esetleg egy objektív, és egyáltalán nem mocskosul részrehajló, cseppet sem elfogult kritikát vár, nagyon rossz helyen jár. Az esetek döntő többségében megpróbálkozom az ilyesmivel, ez pont nem az az alkalom. Mindenkinek vannak olyan sorozatai, filmjei, amik megmagyarázhatatlan módon kiemelkednek a mindennapokban megtekintett művek közül és ez a széria nálam pont ilyen. Nézzük is miért került nálam oda, ahova.

sons-of-anarchy.jpg

Az alapötlet nem tűnik elsőre olyan nagy truvájnak, de megér egy misét, végtére is nem mindennap láthat az ember fegyverekkel kereskedő motoros klubról sorozatot, vagy úgy lényegében bármit is a mainstream médiában.

A sorozat középpontjában Jax Teller áll, aki beleszületett ebbe a bűnöző miliőbe. Apja a klub vezetője volt, tragikusan fiatalon bekövetkezett haláláig. Ez a momentum nem kis törést okozott, a klub Btk. lapjait taposó, és levizelő életmódján változtatni kívánó főszereplőnek. Édesanyja bár nőként nem a klub tagja, de megbecsült, és nélkülözhetetlen alappillére a "cégnek", ráadásul később hozzáment az ex-férje legjobb barátjához, Clay Morrow-hoz.És bár a sorozat középpontjában tényleg Jax Teller áll, de a fő szál sosem vonatkoztat el attól, hogy ez egy szép nagy, diszfunkcionális család, sok-sok taggal. És mint minden családban, itt is akadnak belviszályok, problémák...Na jó, reméljük nem minden családban van ennyi és ilyen dráma, de na, értitek.

A főbb szerepekben: Ron Perlman, (biggest head ever in hollywood) és Katey Sagal, Al Bundy Peggy-je, aki történetesen a sorozat atyjának felesége a való életben. A főszerepben pedig Charlie Hunnam brillírozik. Akit a sorozatnak köszönhetően del Toro is rendezett azóta. Tűzgyűrű, Crimson Peak- és hamarosan ismét láthatjuk Guy Ritchie Artúr király feldolgozásában is.

A sorozat hét évada alatt elég sok olyan momentum volt, amit nagyon sokan vélhetően másképpen csináltak volna, mint Kurt Sutter. Voltak "pillanatok" mikor leülni látszott a sorozat, de összességében majdnem végig tartott a nagyon erős szintet, aminek köszönhetően kialakult egy elég keményvonalas rajongói bázis, akik nélkül most nem készülne a spinoff sorozat.

sons-of-anarchy-clay-and-jax.jpg

A történet néhol elég nagy logikai bukfencekkel rendelkezett, de a végére az ember hajlamos megfeledkezni ezekről a hibákról. Ellenben kevés sorozat van, aminek a befejezése méltó a sorozathoz, hiszen sok olyan példát láthattunk, ahol egy már-már kiemelkedő sorozatnak olyan befejezést sikerült találni, amivel hellyel-közzel arcon köpték a rajongókat. Itt erről szó sincs, a befejezés legalább annyira megállja a helyét, mint amennyire az egész sorozat.

A SOA elképesztő erénye, hogy egy alapvetően kriminális tevékenységet folytató - baszó, gyilkoló, piáló - társaságot úgy megszerettet veled, mintha egy lennél közülük, és elgondolkozol, hogy feltöröd a malacperselyt, veszel egy robogót, és elindulsz a hatos úton Pécs felé, az életérzés kedvéért.
Ez az érzés nagyrészt a karaktereknek, és a közöttük működő kémiának köszönhető. Ezen kívül pedig a humor is fő motívum a szériánál, bármennyire is egy alapvetően drámai műről beszélünk.

Sosem voltam az a fajta, aki esetleg túlságosan kötődne egy-egy sorozatszereplőhöz, vagy utcára vonulna, ha kiírnák a sorozatból a kedvencét. Ennél az egynél megkockáztatom, még levelet is küldtem volna a gyártóknak, mellékelve némi nemű exkrementumot hálám jeléül, amiért nem kell következő héten izgulnom a kedvenc szereplőmért...

El tudsz te képzelni abszurdabbat annál, hogy megkedvelsz egy csapat fegyverrel kereskedő szakállas, benga motorost, akik területi harcokat vívnak gyilkolászva másokkal? Na ugye, én sem hittem volna.

Talán a Hannibal sorozathoz tudnám ebből a szempontból hasonlítani a helyzetet. Ott is a Mads Mikkelsen által életre keltett karakter elérte azt, hogy hajlamos legyél elfeledkezni a tényről, hogy felszolgálná a te májadat is, ha meghívna vacsorára. – Nála új értelmet nyer, a „hozzál már fél kiló májast” mondat-

A sztori elég komplex. Lesz benne bandaháború, családi drámák, szerelem, mehikói drogkartell, Ír szabadság népe front, korrupt zsaruk, meg úgy lényegében minden, ami egy hangyafallosznyit is köthető a szervezett bűnőzéshez,vagy a fegyverkereskedelemhez Kaliforniában. Mondjuk úgy, hogy a készítők nem keveset merítettek a Hamlet közel 500 éves esszenciájából, és azt próbálták meg átmenteni ebbe a rendkívül furcsa világba. Meglepő módon működött.

A sorozat kitalálója, és atyja, Kurt Sutter mondhatjuk hogy unikális szerzet Hollywoodban.
Szerepelt a Kemény Zsaruk sorozatban - rendezett és írt is néhány részt - majd a kezébe kapott egy kevés pénzt, és lényegében a Ments Meg sorozat után a legsikeresebb FX-es sorozatot tette le az asztalra. Neki köszönhettük íróként azóta a Southpaw című filmet Jake Gyllenhaallal a főszerepben. Hogy miért írtam, hogy egyedülállónak is mondható a filmek fővárosában? Mert a fent említett forgatókönyvet leszámítva, nem igazán váltotta "készpénzre" a sorozattal járó kritikai, és rajongói elismerést, hiszen ilyenkorra egy sikeres sorozat készítőjeként egy-két komolyabb rendezést, esetleg új projektet hozzá szoktak vágni az emberhez.Elég csak a Trónok Harcából megismert Alan Taylort alapul venni, aki azóta olyan filmeket dirigálhatott mint a Terminator Genesys, vagy a Thor második része.


Filmszeretőként az ember meg tudja mondani, ha a készítők szerelemgyerekükként tekintenek egy-egy projektre, és nem csak pénzkereseti forrásra. Itt maximálisan érezhető ez. Sutter szépen magát is becastingolta a sorozatba egy nem elhanyagolható szerepbe. (Otto néven keresed majd)

41a9b95c-1c8c-4afe-8cab-2db808860f8d.jpg

Mondhatjuk bátran, hogy autentikus a sorozat, hiszen eredeti Hell's Angels tag is van a főszereplők között, valamint a Hell's Angels motoros klub alapítója is szerepel a sorozatban. Ez a sorozat kellett hogy rájöjjek van kis hazánkban is „kirendeltsége” a klubnak.

A sorozatban Happy néven futó Hell's Angels tag azóta "sajnos" szünetelteti is effajta tevékenységeit, hiszen lépten-nyomon felismerték. Valljuk be, ez érthető is, hiszen vannak helyzetek az életben, mikor az ismertség előny. Na a drogkereskedelem, és a kurvák futtatása pont nem ilyen.

Apropó autentikusság, és furcsa szereplők. A sorozat főszereplőin kívül olyan emberek tűnnek fel a 7 évad során, mint Stephen King, David Hasselhoff, Courtney Love, Henry Rollins, vagy Danny Trejo.

Amire még ki kell térnünk, az a sorozat lenyűgöző zenei háttere, amiben megtalálható a rock zenén keresztül, a country zenékig lényegében majdnem minden műfaj. Bár elég sokszor mondtam, hogy "sose hittem volna" ezzel a szériával kapcsolatban, de azt hiszem, elhiszitek nekem, ha azt mondom, alapvetően soha nem kezdtem volna el hallgatni Country-Folk stílusú zenéket, ha nincs a Sons Of Anarchy

Egy szó, mint száz, aki nem riad vissza némi erőszaktól, és szereti a bajtársiasságot, családszeretetet, valamint az akciókat, az nem fog csalódni ebben a sorozatban. Minden megvan benne, ami kellhet egy időtálló darabhoz. Bár nem olyan híres, mint a Trónok Harca, vagy a True Detective, de ez mit sem von le az érdemeiből.

 

Imdb értékelés: 8,6

Mocskoselfogult értékelés: 10

 

 

Szólj hozzá