2016. aug 02.

Jason "Iparosmunka" Bourne - villámkritika

írta: AnthonyStark
Jason "Iparosmunka" Bourne - villámkritika

Bourne – Hát, ha feltétlenül muszáj...

 

Sosem voltam elkötelezett, és hatalmas rajongója a Bourne filmeknek. Patent kis sorozat volt az első három rész, élvezettel tudom megnézni még manapság is. Pont.

Greengrass és Damon most újrázott egyet, mert, ahogy ők nyilatkozták "ennek a forgatókönyvnek nem lehetett nemet mondani", meg a "van még fantázia a sorozatban".

Jó nekik, lehet, hogy ezt egy későbbi filmre értették, mert ez a mostani Bourne, bár szellemiségében, megoldásaiban, és alapkoncepciójában IGAZI, Ízig vérig Bourne mozi, talán manapság már kicsit kevés...- Nem úgy, mint Damon 25 milliós gázsija, amit nettó 20 mondatért kapott...-

 jason-bourne-conclusion.jpg

Nicky Parsons, Webb úr korábbi ágyasa, és hithű mátkája, egy havas reykjavik-i garázsba kopogtat befelé, mert szeretne csoportban hackerkedni, ócska CRT monitorok előtt, vaksötétben. - mert hát mindenki tudja hogy a hackereknek nem kell lámpa, ölég a monitor fénye, ugyanitt, e sorok írója egy sort nem tud leírni a sötétben...nevermind -

Szóval, egy ilyen miliőben Ms. Parsons ellop szépen a CIA-tól - a rendszerüket meghackelve - néhány teljesen irreleváns dokumentumot, melyek csak fő operációs feladatokról szólnak, beépített ügynökökről, esetleg nemzetbiztonsági titkokról. De hát ez egy film, szóval autentikus hackerkedést ne várjunk, naaaa mindegy, betört, pont.

A CIA-nál Alicia Vikander által alakított szájber részleg vezető - bruttó 30 évesen szoktak ilyen munkát adni nőknek - ráeszmél, hogy valaki külsőleg inzultálja a hálózatukat. Kisebb macera után sikerül lekapcsolni a hálózatról a hölgyet, és még egy malwaret is telepít a letöltött fájlok mellé.

Eközben Mr. Bourne/Webb éppen a görög határnál játszik a blöffből megismert együtéses boxmeccseket, és keres pénzt miközben küzd belső szellemeivel, és múltjával, pedig elvileg már emlékszik mindenre.

Na, akkor hogy haladjunk is, kicsit zanzásítva.: Görögországban Parsons és Bourne talikáznak, pendrive gazdát cserél, Parsons fején új szellőző lyukat üt egy Bournet nem kifejezetten imádó másik ügynök, akit a méltán szeretett Vincent Cassel alakít a filmben és teszi mindezt Tommy Lee Jones parancsára.

És most jutottunk el oda, hogy felesleges leírni a többit. Van a filmben eszeveszetten sok sétafikálás, miközben mindenki figyel mindenkit, mindenki követ mindenkit, lövöldözés, paranoia, nemzetbiztonság, szósöl média, ellenségből barát, majd kiteljesülés a végén mikor a gonoszok lelelpleződnek, a jók meg boldogok, és vaskos konklúzió hogy az emberek rosszak...És eeeelképesztően sok csücsörítő Matt Damon.

 20160421jason-bourne.jpg

Hogy miért ilyen lett a "sztoriról" rész? Mert súlytalan a film, nincs meg benne az az igazi Bourne-ra jellemző erő, és feszültségkeltés, ami annyira jól állt az első három résznek. Főleg az utolsónak. Manapság már minden mögött összeesküvést sejt az ember, meggyőződéssel állítja, hogy ha leírja egy üzenetben, hogy ISIS, akkor onnantól kezdve drónokkal fogják figyelni...A történet nem rossz, de maga a megvalósítás, és a film "lelketlensége" rányomta a bélyegét a végeredményre. Nem nagyon van olyan része a filmnek, amit ne láttunk volna már korábban, akár a Bourne sorozatban, akár más filmben...

Aki szerette a korábbi részeket, mindenképpen menjen el megnézni, de ne azért tegye ezt mert annyira jó lett, hanem talán egy következő részért, amiben hátha valóban ott lesz a készítők által említett fantázia...

 

 

Jason "Tisztességes iparos munka" Bourne: 10/6

Szólj hozzá

film